2012 - uusi vuosi, jolta voi odottaa kirjarintamalla mielenkiintoisia kokemuksia. Toivottavasti tänä vuonnakin eteen tulee sellaisia kirjoja, joita ei osannut ennakoida ja jotka vievät uusiin sfääreihin. Se antaa lisämaustetta jo odotettavissa oleviin elämyksiin. Aion tänä vuonna viedä läpi yhden haasteen, jonka bongasin Working for the Mandroid -blogista ja väänsin suomenkieliseen muotoon. Kyseessä on 2012 Science Fiction Reader Challenge elikkäs tarkoituksena on lukea alla olevista 12 eri science fiction -kategoriasta kustakin yksi teeman mukainen kirja. Kukin kirja voi osallistua vain yhteen kategoriaan haasteen aikana. Kategoriat voi lukea missä järjestyksessä tahansa. Haaste alkaa 1.1.2012 ja päättyy 31.12.2012. Omalta kohdaltani ajattelin hieman vaikeuttaa haastetta ja pyrkiä lukemaan jokaisesta kategoriasta kaksi kirjaa eli yhteensä 24 kirjaa. Katsotaan haukkaanko liian ison palan.

Kategoriat ovat seuraavat:

1. Nuorille suunnattu science fiction
Nimensä mukaisesti, kustantajan määrittelemä YA-kirja,voi edustaa mitä tahansa subgenreä.

2. Aikuisten science fiction
Vastaavasti aikuisille suunnattua science fictionia, ei rajoituksia mahdolliselle subgenrelle.

3. Hugo-voittaja
Hugo voittaja ihan miltä vuosikymmeneltä tahansa. Wikipedia sisältää kattavan listan, jossa voittajat näkyy tummennettuna. Alkuperäisessä haasteessa hyväksytään Goodreads-listan perusteella myös fantasiakirjat, mutta itse olen tiukempi: vain science fiction käy.

4. Science fiction -klassikko – julkaistu -1950
Korjattu: kategorian kirjaehdokkaita löytyy
täältä.

5. Science fiction -moderni klassikko - 1951-1992
Hugo-lista ja
classics-lista auttanevat tässäkin.

6. Steampunk
Goodreadsin
listalta löytyy joitain ehdokkaita, mutta lista on osin virheellinen, sillä esimerkiksi listalla olevat Richard Mathesonin Olen legenda ja Scott Lynchin Locke Lamoran valheet EIVÄT taida kuulua kategoriaan, vaikka Goodreadsissa niin väitetäänkin. Wikipedia auttaa jälleen osaltaan valinnassa.

7. Robotit / Kyborgit / Androidit
Ehdokkaita löytyy
täältä.

8. Avaruusalukset / Avaruusolennot
Tapahtumapaikkana avaruusalus tai mukana alienit, jotka huomattavassa/merkittävästi vaikuttavassa roolissa. Ehdokkaita esim.
täältä.

9. Aikamatkustus / Vaihtoehtohistoria / Rinnakkaisuniversumi
Aikamatkustukseen löytyy ehdokaskirjoja
Wikipediasta tai Goodreadsin listalta. Vaihtoehtohistoria-ehdokkaita voi etsiä täältä ja rinnakkaisuniversumi-ehdokkaita täältä.

10. Apokalyptinen / Dystopia / Utopia
Apokalyptisia ehdokkaita löytyy
Wikipediasta, dystopiaa niin ikään Wikipediasta tai Goodreadsista. Utopiaa kenties tältä listalta.

11. Kyberpunk
Kyberpunkkia löytyy
Wikipedian listalta tai Goodreadsista.

12. Hullu tiedemies / Geneettiset kokeilut / Ympäristökatastrofit
Teemaan liittyviä kirjoja löytyy mahdollisesti esimerkiksi Goodreadsista.
 
Suomenkielisiä (alunperin ja käännöksinä) kirjaehdokkaita kaikkiin kategorioihin löytyy myös mm. Risingshadown kirjailijatietokannasta ja Wikipedian Käännetty tieteiskirjallisuus -listasta.

Tein sivupalkkiin oman seurantalistasivun haasteen etenemiselle. Tähän haasteeseen osallistumisen lisäksi jatkan George R.R. Martinin tuotannon uudelleenlukua sekä hieman kaiken muun jalkoihin viime vuonna jäänyttä projektiani lukea Kage Bakerin The Company -sarja kokonaisuudessaan. Kolme kirjaa takana, tästä on hyvä jatkaa alkavana vuonna.

Nämä huomioon ottaen tammikuun lukulistalla ovat mm.:
  • Iain M. Banks: Use of Weapons
  • Kage Baker: The Graveyard Game
  • Edgar Rice Burroughs: A Princess of Mars
  • Stephen Deas: The Order of the Scales

Jonossa odottaa myös McDonaldia, Stephensonia, Miévillea, Reevea ja joukko muita käännöksiä. Sivupalkkiin ilmestyi uusi tavoitelaskuri. Tähtäimessä 90 luettua kirjaa tänä vuonna.

PS: Jos lähdet mukaan 2012 Science fiction -haasteeseen, niin ilmoittele siitä kommenteissa. Olisi mukavaa seurata mitä muut suomalaiset blogistit kategorioihin valitsevat.


Lisäys:

Haasteessa ovat mukana suomalaisista blogeista

Johnnyn Puolisilmä
Hreathemus/NDSL:n Nulla dies sine legendo
Linnean Lukunen
ketjukolaajan Tahaton lueskelija
sinideanin Kirjaretket
Susa-lin Val Alorn
ja vielä Lukutoukkakin, vaikkei blogia olekaan (ei haaste sitä vaadikaan) :)

joita kannattaa myös seurata!