Blogi on muuttanut
Siirry lukemaan arvostelu tänne

The Long Price Quartet -sarjan kahden ensimmäisen kirjan arvostelu täällä.

An Autumn War, sarjan kolmas kirja, hyppää ajassa eteenpäin ja Otah Machista on tullut keski-ikäinen. Kirja alkaa kuitenkin galtilaisen kenraalin Balasar Gicen näkökulmasta. Jo ensimmäisestä kirjasta alkaen Galt on ollut altavastaajana Khaiemin kaupunkivaltioille ja niiden voittamattomille andateille poliittisesti ja taloudellisesti. Balasar on päättänyt muuttaa tilanteen. Khaiemin asukkaille Galt on vihollinen ja ansainnut kohtalonsa. Seurauksena on kirjan nimen mukainen sota.

An Autumn War on vahva ja yllätyksellinen kirja. Se pääsee useaan otteeseen viemään lukijalta jalat alta käänteillään. Kirja valottaa vihdoin syvemmin andatien ja runoilijoiden suhdetta ja mikä on sen hinta, ei ainoastaan yksilöille vaan myös kansoille. Siinä missä Otahista on tullut hieman yllätyksetön ja tylsä hahmo, syvyyttä löytyy sen sijaan Otahin nuoruuden rakastetusta Liatista, joka palaa kuvioihin, ja galtilaisesta Balasarista. Poliittiset ja sosiaaliset asetelmat sekä henkilöiden suhteet ovat yhä päällimmäisin asetelma, vaikka sodassa ollaankin. Pidin suunnattomasti siitä, että kirja antoi lukijalleen oivalluksia myös aiemmista kirjoistakin näin jälkikäteen. Ensimmäinen kirja varsinkin kasvoi tarinana uusiin mittasuhteisiin, kun Otah ja Maati selvittelivät välejään ensi kohtaamisestaan lähtien. Vaikka asioita yritetään pistää kohdilleen, saadaan aikaan vain pahempaa jälkeä. Vallasta on vaikea luopua.

Kolmas kirja päättyi tilanteeseen, mikä pakotti ottamaan heti neljännen kirjan, The Price of Springin, luettavaksi. Aikaa on jälleen vierähtänyt, ja Otahin sukupolvesta on tullut iäkkäitä, ja heidän lapsistaan nuoria aikuisia. Otahin kakkoskirjassa karkoittama sisar Idaan palaa tarinaan tuoden mukanaan jälleen menneisyyttä, josta maksetaan hintaa. Sota Galtia vastaan on jättänyt niin fyysisiä kuin henkisiäkin arpia. Joskus ne ovat korjaamattomia, joskus korjattavissa.

Abrahamin naishahmot ovat vahvoja ja siitä hänelle pitää antaa erikoiskiitokset. Vaikka Abrahamin hahmot yleensä eivät ole niin harmaita ja monitahoisia kuin esim. George R.R. Martinin tai Joe Abercrombien (joka menee harmaudessa äärimmäisyyksiin jopa), niin he ovat maanläheisiä ja uskottavia. The Price of Spring sisältää edeltäjänsä tavoin myös muutamia yllätyksiä. Ehkä kaikkein ratkaisevimmaksi yllätykseksi tarkoitettu kohtaus ei kuitenkaan pääse hämmästyttämään niin paljoa kuin luultavasti oli tarkoitus. Se tuntui ainoalta oikealta ratkaisulta.

Sarjan päätösosa on tunnelmaltaan ja kieleltään kaunein. Itämaisuus säilyy loppuun asti vahvana. Abraham osaa lopettaa tarinan arvokkaasti. Sarja on parasta mitä olen tänä vuonna lukenut. Ehdottomasti suosittelemisen arvoinen. Ja voisipa The Long Price Quartetin suomeksikin lukea, jos joku ottaisi kääntääkseen.

An Autumn War ja The Price of Spring ilmestyvät yhteisniteenä nimellä Seasons of War tammikuussa 2010.

-----

Westerosin foorumilla on ketju, jossa lukijat ovat ehdottaneet omia nimiään andateille. Yksi hilpeimmistä nimiehdotuksista on

Doesn't-Appear-To-Do-Anything-Useful-But-It-Sure-Is-An-Andat

johon Daniel Abraham itse lisää:

Called "Management" in the south, and in the flint hills of the north "Room Mate's Mooch of a Boyfriend."