Blogi on muuttanut. Siirry lukemaan kirjoitus tänne.

Vuodatus on takkuillut muutamia päiviä. Blogini on hieman riisutun näköinen (vanhat kuvat eivät näy toistaiseksi ja template on vaillinainen), mikä on tietenkin harmittanut. Välillä enemmän välillä vähemmän. Kuten viime aikoina muutenkin, olen etsinyt perspektiivia ongelmiin ja vastoinkäymisiin katsomalla Tähdet ja avaruus -lehden kautta bongaamaani infrapunakuvaa Linnunradastamme.

 

Klikkamalla kuvaa pääset katselemaan ja zoomailemaan korkearesoluutioista versiota. Silloinkin kun edessä näyttäisi oleva tyhjä kohta, zoomalla lähemmäs avautuu eteen satoja ja satoja tähtiä. Linnunradalla on arviolta yhteensä jopa 300 m-i-l-j-a-r-d-i-a tähteä. Maapallo ei ole kärpäsenpaskakaan edes omassa galaksissamme. Ja kuinka paljon niitä muita galakseja onkaan tunnetussa maailmankaikkeudessa? Niitäkin on yli m-i-l-j-a-r-d-i. Tervetuloa todellisuuteen ja suhteellisuuteen. Huolet kaikkoavat kummasti kun pysähtyy ajattelemaan mitä kaikkea tuolla muualla voi vastaan tulla. Onko jokaisessa miljardissa galaksissa ainakin yksi samanlainen aurinkokunta kuin mihin me kuulumme?

Science fiction antaa meille pienen mahdollisuuden päästää irti nurkkakuntaisesta maailmankatsomuksesta. Scifi-haaste on ajallisesti puolessa välissä. Joko joku ahkera on päässyt loppuun saakka tai pian pääsemäisillään? Minulla on ensimmäinen kierros puolta kirjaa ja kahta arvostelua vailla.

 

1. Nuorille suunnattu science fiction
Espoon Fantasia - Lauren Oliver: Delirium (Sini)

 
2. Aikuisten science fiction
Aamuvirkku yksisarvinen - Isaac Asimov: Säätiö


3. Hugo-voittaja
-
 

4. Science fiction -klassikko – julkaistu -1950
-
 
5. Science fiction -moderni klassikko - 1951-1992
Tahaton lueskelija - Kurt Vonnegut: Kissankehto


6. Steampunk
nadjan kirjasto - Alastair Reynolds: Pääteasema

 
7. Robotit / Kyborgit / Androidit
Luettuja maailmoja - Paolo Bacigalupi: The Windup Girl


8. Avaruusalukset / Alienit
Taikakirjaimet - Orson Scott Card: Ender's Game (ja Ender's Shadow)

 
9. Aikamatkustus / Vaihtoehtohistoria / Rinnakkaisuniversumi
-
 
10. Apokalyptinen / Dystopia / Utopia
-
 
11. Kyberpunk
nadjan kirjasto - William Gibson: Mona Lisa
 

12. Hullu tiedemies / Geneettiset kokeilut / Ympäristökatastrofit
Kirjaretket - Robert Louis Stevenson: Tohtori Jekyll ja herra Hyde
Taikakirjaimet - Margaret Atwood: Herran tarhurit


Olkoon heinäkuu yhtä suosiollinen ja suosiollisempikin scifi-haasteeseen osallistumiselle. Niille, joilla on loma menossa parhaillaan, nautinnollisia ja rentouttavia hetkiä (kirjojenkin parissa). Jos jonkun haaste-arvostelu on jäänyt epähuomiossa linkittämättä, huikatkaa kommenteissa.