Pari ulkolaista bloggaajaa, Floor to Ceiling Books ja Bibliopunkk kävivät blogeissaan läpi, kuinka monta sarjaa heillä on kesken, siis sellaisia sarjoja, joista he ovat lukeneet vähintään yhden kirjan ja aikovat lukea loputkin ilmestyneet/ilmestyvät. Kävin pikaisesti läpi omat kirjani, tsekkasin kuuluvatko ne johonkin sarjaan ja onko sarjasta tulossa vielä kirjoja, jotka aion lukea. Luku saattaa heittää muutamalla sarjalla, sillä tarkistukseni oli todellakin pikainen.

Minulla on kesken 45 sarjaa, joista olen lukenut vähintään yhden kirjan, mutta aion lukea loputkin. Luku ei ole suuri verrattuna edellä mainittuihin bloggaajiin. Suurin osa sarjoista on sellaisia, joista kaikkia osia ei ole voinut vielä edes lukea, sillä ne eivät ole vielä ilmestyneet, esim. Ajan pyörä (Jordan/Sanderson),  Tulen ja jään laulu (Martin), The Demon Cycle (Brett), The Memory of Flames (Deas), Herrasmiesroistot (Lynch) jne. Osasta kaikki osat ovat ilmestyneet, mutta en ole vielä ehtinyt lukemaan jokaista kirjaa (mm. Universumien tomu, Queen's Thief, Lyonesse, Amberin kronikat). Osa sarjoista vaatii muuten vain sopivaa hetkeä/lukufiilistä, jolloin tuntuu että voin jälleen lukea niitä, esimerkiksi Belgarionin taru (Eddings), The Rai-Kirah (Berg), The Acacia-trilogia (joka ei ole vielä valmiskaan, Durham), The Danilov Quintet (joka ei myöskään ole kokonaan vielä ilmestynyt, Kent), Riverside (Kushner) jne. Osa näistä sarjoista ei ole tarinoina jatkuvia, vaan tarinat sijoittuvat vain samaan maailmaan, esim. Bakerin The Company ja Le Guinin Hainilaissarja ja Pratchettin Kiekkomaailma.

En ole sinänsä huolissani näistä keskeneräisistä sarjoista. Luen ne joskus loppuun ja sillä ajalla kun ehdin. Jos luen. Suunnittelin alkuvuodesta, että tänä vuonna olisin yhden kuukauden aikana lukenut vain joitain aloittamiani sarjoja loppuun saakka, mutta jos fiilis ei tunnu oikealta, niin esim. eeppistä fantasiaa ei voi tuputtaa itseään lukemaan, jos mieli tekee lukea science fictionia. Lukukokemuksen pitää olla miellyttävä, ei pakkopullaa.

Minulla on kirjahyllyssäni kohtalaisen monta sarjaa, jonka lukemista en ole vielä edes aloittanut. Olen joskus aikoinaan mm. ostanut Steven Eriksonin The Malazan Book of the Fallen -sarjan ensimmäiset osat, ja vaikka en ole ehtinyt lukemaan niitä, olen kuuliaisesti ostanut seuraavatkin osat. Nyt minulla on hemmetin monta tiiliskivipokkaria hyllyssä odottamassa lukemista ja kun ne kaikki näkee siinä edessään kerralla, ja tajuaa kuinka suuri urakka niiden lukeminen on, niin kynnys aloittaa on entistä suurempi. Työkaverini, joka lukee Malazaneja jo toistamiseen, sanoo tekevänsä lukiessa muistiinpanoja selvyyden vuoksi. Tsiisus. Ilmeisesti ei ole kovinkaan nopeasti ja kevyesti luettavia kirjoja muutenkaan. Mutta jonain päivänä...

Onneksi on olemassa myös sarjoja, jotka olen saanut luettua kiitettävästi loppuun saakka, viimeisimmäksi Nälkäpeli-trilogian ja The Dancers at the End of Timen.

Mitenkäs teidän kirjahyllyissänne, montako sarjaa kesken?