Lehdistötiedotteen mukaan Tähtifantasia ehdokkaat 2011 on nyt nimetty. Ehdokkaiden perässä linkit omiin arvosteluihini kirjoista.

  • Terry Pratchett: Yövartiosto (Karisto) – "Huumorifantasian mestarin parhaimpiin kuuluva kertomus käsittelee oivaltavasti ajan olemusta ja yhteiskunnallista epätasa-arvoa."
  • Patrick Rothfuss: Tuulen nimi (Kirjava) – ”Fantasian perinteitä kunnioittava, kielellisesti korkeatasoinen esikoisteos sanojen ja musiikin magiasta.” (arvostelu)
  • Andrzej Sapkowski: Viimeinen toivomus (WSOY) – ”Ajatuksia herättävä novellikokoelma, jossa hyödynnetään hienosti itäeurooppalaista fantasiaperinnettä.” (arvostelu)
  • Mari Strachan: Hiljaisuus soi H-mollissa (Karisto) – ”Murhamysteeristä kasvutarinaksi muuntuva perhekuvaus lumoaa maagisella realismillaan.” (arvostelu)
  • Steph Swainston: Kuolemattomien kaarti (Like) – ”Omaperäinen, lajityyppejä sekoittava romaani, joka ei kaihda raadollisuutta.” (arvostelu)

Terry Pratchettkaan ei ole minulle tuntematon heppu, mutta en ole vielä kovinkaan pitkällä Kiekkomaailmassa, joten juuri ehdokkaana olevaa Yövartiostoa en ole lukenut. Valinta näiden ehdokkaiden kesken on vaikea, sillä ainakin itse olen pitänyt jokaisesta lukemastani. Kerran niinkin. Teokset ovat hyvinkin toisistaan poikkeavia, jokaisella on vahvat puolensa. Siinäpä asiantuntijaraadilla on pohtimista ja vertailtavaa. Minun hienoinen suosikkini on varmaankin Steph Swainstonin Kuolemattomien kaarti, joten sille toivon palkintoa (toisaalta myös Terry Pratchettille noin yleisesti).