Blogi on muuttanut. Siirry lukemaan tekstiä tänne.


Wheeee... toukokuu oli edellistä vilkkaampi scifi-haaste -kuukausi. Mainittakoon, että Emmi Itärannan Teemestarin kirja on ollut tähän mennessä suosituin yksittäinen teos. Sitä on luettu haasteeseen jo 6 kertaa. Beth Revisin Across the Universe - matka alkaa on sekin ollut suosittu neljällä osallistumisella. Kirjaretket-blogin arvostelun jälkeen minäkin vihdoin taivuin lisämään kirjan huikean pitkälle lukulistalleni, sen kun saa ekirjanakin (DRM-suojattuna -> ks. haastelinkkien jälkeinen kirjoitus).


1. Nuorille suunnattu science fiction
Lukunen - Douglas Hill: Avaruuden vangit

2. Aikuisten science fiction
Lukunen - Greg Bear: Darwinin radio
Aamuvirkku yksisarvinen - China Miéville: Toiset

3. Hugo-voittaja
-

4. Science fiction -klassikko – julkaistu -1950
-
 
5. Science fiction -moderni klassikko - 1951-1992
Kuuttaren lukupäiväkirja - Ray Bradbury: Fahrenheit 451
Lopunajan lauseet - Richard Matheson: I am Legend

6. Steampunk
Lukunen - Philip Reeve: Kävelevät koneet
 
7. Robotit / Kyborgit / Androidit
-

8. Avaruusalukset / Alienit
Jos vaikka lukisi... - Johan Harstad: Darlah 172 tuntia kuussa
Kirjaretket - Beth Revis: Across the Universe - matka alkaa
 
9. Aikamatkustus / Vaihtoehtohistoria / Rinnakkaisuniversumi
Luettuja maailmoja - Seth Grahame-Smith: Abraham Lincoln, Vampire Hunter
nadjan kirjasto - Colin Greenland: Harmin tiellä
 
10. Apokalyptinen / Dystopia / Utopia
Kuuttaren lukupäiväkirja - Emmi Itäranta: Teemestarin kirja
Taikakirjaimet - Paolo Bacigalupi: The Drowned Cities
 
11. Kyberpunk
-

12. Hullu tiedemies / Geneettiset kokeilut / Ympäristökatastrofit
nadjan kirjasto - Robert A. Heinlein: Yli-ihmisen aika
Espoon Fantasia - Emmi Itäranta: Teemestarin kirja (Sini)

Palaanpa tässä yhteydessä vielä lyhyesti ekirja-aiheeseen, kun oma kuukauden haastekirjani sattui olemaan ekirja. 4. toukokuuta vietettiin kansainvälistä päivää DRM:ää vastaan. DRM eli digitaalinen käyttöoikeuksien hallinta tai digitaalinen käyttöestojen hallinta on tarkoitettu suojaamaan teos laitonta kopiointia vastaan ja pakottaa käyttämään teosta esim. Kindlen tapauksessa pelkästään Kindle-laitteilla/sovelluksilla. DRM-suojauksen purku on laitonta. Suojaus rajoittaa kuitenkin myös laillista käyttöä. En voi siirtää ostamaani kirjaa tuosta vain toiselle omistamalleni laitteelle luettavaksi, tai tulostaa tekstiä. Enkä voi lainata ekirjaa kaverilleni kuten paperikirjaa. Käytännössä minulla on kirjaan vain lukuoikeus, mutta ei omistusoikeutta. Tämä on ollut yksi syy, miksi monet ovat vastustaneet ekirjaa (ja muita suojattuja medioita?).

Yksi genre-kirjojen suurista kustantajista Tor/Forge ilmoitti huhtikuun lopulla, että kaikki sen julkaisemat ekirjat siirtyvät heinäkuusta alkaen DRM:ttömään aikaan.


"Our authors and readers have been asking for this for a long time,” said president and publisher Tom Doherty. “They’re a technically sophisticated bunch, and DRM is a constant annoyance to them. It prevents them from using legitimately-purchased e-books in perfectly legal ways, like moving them from one kind of e-reader to another."

Myös Tor UK:n ja Pan Mcmillanin australialaisen ekirjajulkaisijan Momentumin ekirjat ovat kesästä alkaen DRM-suojauksettomia. Tor/Forgen kirjailijoita ovat mm. Brandon Sanderson, Cherie Priest, Cory Doctorow, Gene Wolfe, George R.R. Martin (Wild Cards), Jo Walton, John Scalzi, Kage Baker, Peter Watts, Robert J. Sawyer, Robert Jordan, Tim Powers ja monet, monet muut. Torin päätös on loistava, vaikka en ole varma onko jotain maantieteellisiä estoja vielä välissä, että itse pääsen nauttimaan heidän tarjoamasta vapaudesta. Täytyy myös huomauttaa, että useat pienemmät lafkat tarjoavat jo ekirjansa ilman DRM:ää, joten siinä suhteessa Tor kulkee jälkijunassa. Lukijat ovat ottaneet päätöksen kuitenkin riemulla vastaan ja muutaman kirjailijankin olen nähnyt antavan positiivisia lausuntoja. Tor on kokoluokassaan merkittävä kustannusyhtiö ja varmaankin DRM:n poistoa pohditaan muissakin kustantamoissa sen jalanjäljissä ja ehkä jonain päivänä myös Suomessa. Näin sitä edetään askel askeleelta, kuten myös scifi-haasteessa.

Mukavia lukuhetkiä kesäkuulle!