Sain tänään (tai siis eilen) iltapäivällä Twitterin kautta silmiini uutisen, että J.K. Rowling on julkaisemassa uuden kirjan. Jos tilanne olisi sen sallinut, niin olisin hypännyt ilmaan ja hihkunut. On se jokseenkin hassu juttu, että pelkkä tieto jonkin kirjan ilmestymisestä pistää koko illan tekemiset uuteen järjestykseen.

Rowlingin tuleva kirja on suunnattu aikuisille ja se on hyvin erilainen kuin Harry Potter -sarja. Kirja julkaistaan maailmanlaajuisesti englanninkielisenä, myös ekirjana. Siinäpä kaikki, mitä kirjasta on tällä hetkellä tiedossa. Ei nimeä, ei julkaisuhetkeä, ei genreä. Lisää infoa saadaan myöhemmin tänä vuonna ja Rowlingin kotisivut päivittyvät uuteen kuosiin kevään aikana.


J.K. Rowling vaihtoi agentuuria jonkin aikaa sitten, mikä ilmineerasi, että jotain on tapahtumassa. Rowling on omien sanojensa mukaan astumassa kirjailijan uransa uuteen vaiheeseen. Näin lukijana ja Harry Potter -fanina minä tietenkin odotan jännityksellä mitä on odotettavissa. Pidän hyvin todennäköisenä, että uusi kirja ei ole fantasiaa, vaan valtavirtakirjallisuutta. Itse asiassa olisin jopa hieman yllättynyt jos kirja olisikin fantasiaa. Vuosien varrella on huhuttu, että Jo kirjoittaisi dekkaria, mutta vahvistusta huhulle ei ole saatu. Jo ja hänen taustakoneistonsa taitavat salassapidon ja tietyn tyyppisen käänteisen markkinoinnin. Ne olivat Harry Potter -ilmiön tehokkaimpia aseita. On mielenkiintoista seurata millaisella taktiikalla uusi kustantaja (Little, Brown) lähtee markkinoimaan periaatteessa täysin erilaiselle kohderyhmälle kirjailijaa, jolla on jo vaikuttavan tunnettu status kirjallisuudessa. Tällä hetkellä näyttää siltä, että homma on hallussa. Uutinen Rowlingin nimettömästä ja milloin-lie-julkaistavasta kirjasta on saanut maailmanlaajuisen mediahuomion. Myös Suomessa.

Joten, Rowlingin tulevalle kirjalle löytyy varmasti kiinnostusta, mutta toivottavasti nyt kaikki entiset HP-fanit ymmärtävät, että kyseessä on jotain muuta. Rowlingin fanikunnassa on jo nyt paljon aikuislukijoita, mutta uskoisin, että hänen suurin haasteensa on saavuttaa uutta lukijakuntaa HP-fandomin ulkopuolelta. Varmasti löytyy suurin määrin niitäkin, jotka karsastavat Pottereita ja siksipä tuomitsevat kirjailijan muunkin tuotannon jo etukäteen.

Minä olen odottanut jo pitkään, että saisin lukea Rowlingilta jotain täysin uutta ja nyt se toive on toteutumassa! Jännittää, mutta samalla olen malttamattoman innostunut. Kirjasta.

Lisäys: Rowling ilmoitti Twitterissä, että kirja julkaistaan tänä vuonna!