Blogi on muuttanut
Siirry lukemaan arvostelu tänne

En ole vampyyritarinoiden suuri ystävä ja varsinkin viimeaikainen buumi romantisoiduista verenimijöistä on etäännyttänyt minut ennestään lajityypistä. Richard Mathesonin Olen legenda on kuitenkin kirjoitettu jo vuonna 1954, vaikkakin käännös ilmestyi vasta vuonna 2007 Vaskikirjoilta. Olen nähnyt kaksi eri elokuvaversiota, jotka on tehty kirjan pohjalta, mutta kumpikin poikkeaa kirjasta juonellisesti.

Robert Neville elää eristäytynyttä elämää. Hän on viimeinen ihminen keskellä verenhimoisia ylösnousseita kuolleita ja elävältä vampyyreiksi muuttuneita. Vain Neville on säästynyt tartunnalta, joka on vienyt hänen perheensä, naapurinsa ja tuttavansa. Kuukausiin Neville ei ole tavannut ketään toista terveenä säilynyttä. Joka ilta ja yön pimetessä vampyyrit odottavat häntä ulkona. Olen legenda kuvaa yksinäisen miehen selviytymistä niin fyysisesti kuin psyykkisestikin pelottavan ahdistavassa tilanteessa.

Olen legenda on lyhyt kirja ja sen verran mukaansa tempaava, että sen lukee muutamassa tunnissa. Tapa jolla Matheson kuvaa päähenkilön välillä toiveikasta, välillä turhautunutta ja masentunutta elämää, on realistinen ja hänen ahdinkonsa pystyy hyvin sekä ymmärtämään että jakamaan. Tämä on kauhutarina, joka pääsee myös pelottamaan, mutta samalla se on postapokalyptinen tieteistarina ja psykologinen trilleri. Kirjailija ei kuvaa tarinaa suoraviivaisesti alusta loppuun, vaan kerii sitä auki pikkuhiljaa paljastaen matkan varrella pieniä tiedonmuruja taustasta ja menneestä. Kerronnan tiiviydestä huolimatta kuvataan harvinaisen paljon päähenkilön sisäistä maailmaa tavalla, jota monet kirjailijat yrittävät moninkertaisilla sivumäärillä, onnistumatta.

Kun Neville yrittää tarinassa selvittää vampyyrien syntyä, käydään läpi monia myyttiin liittyviä yksityiskohtia ja romutetaankin niitä. Miksi juutalais- tai muslimivampyyri kavahtaisivat ristiä? Mikä valkosipulin koostumuksessa aiheuttaa vampyyrin reaktion? Onko vampirismi biologisen sodankäynnin aiheuttama bakteerisairaus ja miten sen voisi parantaa? Lukija kokee kaikki Nevillen tuntemat onnistumiset ja turhautumat etsiessään selitystä miksi. Matheson ei tarjoa vastausta, mutta seuraamuksen kylläkin.

Olen legenda on erinomainen ja onnistunut tarina ajalta, jolloin vampyyrit olivat vielä pelottavia ja kiinnostavia, eikä aika ole ajanut tarinasta ohi.