Blogi on muuttanut. Siirry lukemaan juttu kuvineen tänne.

Tänä vuonna olen lukenut kirjoja ahkerasti. Viime vuonna tuli luettua 63 kirjaa, tänä vuonna 114. Muutama kirja on lisäksi kesken, mutta niiden loppuunlukeminen menee ensi vuoden puolelle. Suurin muutos lukutottumuksiini tuli e-kirjan lukulaitteen hankinnan myötä toukokuussa. Olen kirjoittanut käyttökokemuksistani pidemmän raportin kuvien kera, mutta näin vuoden päätteeksikin voin todeta, että olen ollut hankintaani tyytyväinen. Taskukokoinen, kevyt ja taustavaloton laite on ollut erinomainen niin matkoilla kuin kotonakin. Henkilönä, jolla on aina kirja mukana laukussa, olen huomannut, että ohutta, 200g painavaa laitetta on helpompi kuljettaa kuin jopa pokkaria, eikä se rähjäänny reissussa. Olen hankkinut e-kirjoja mm. niin BookDepositorysta kuin suoraan kustantajiltakin, yhden sain jopa kirjailijalta itseltään. Lisäksi Hugo-paketin kaikki ehdokaskirjat tulivat sähköisessä muodossa. Vaikka sähköisten kirjojen osuus kokonaismäärästä
(olen ostanut tänä vuonna n. 160 kirjaa) jääkin vielä kohtalaisen pieneksi, viime vuoteen verrattuna määrä on yli kaksinkertaistunut. 

Päätin esittää vuoden lukemisistani hieman grafiikkaa. 

Lukemistani kirjoista 66 on ollut miehen kirjoittama, 48 naisen kirjoittama. Olen näköjään hieman tasapainottanut sukupuolten eroa arvosteluissani, sillä arvostelluissa kirjoissa ero miesten hyväksi on vain 52-46. En valitse kirjaa sen mukaan onko sen kirjoittanut mies vai nainen, mutta välillä tuntuu siltä, että kustannusmaailmasta pulpahtaa enemmän tai ainakin näkyvämmin ja isommalla kohulla miesten kirjoittamia kirjoja. Kirjojen kielivalinnassa sen sijaan näkyy tarkoituksellinen valinta, mikä johtuu siitä, että kiinnostavia kirjoja käännetään aivan liian vähän tai jälkijunassa. Se, että olen tänä vuonna lukenut peräti lähes 40% kirjoista suomeksi, kertoo sen, että minulla on rästissä melkoinen määrä myös aiemmin käännettyjä kirjoja, joita pikkuhiljaa luen. Suomenkielisistä vain noin neljännes on tänä vuonna ilmestyneitä kirjoja. Muutamia 2010 julkaistuja aion tosin lukea vielä ensi vuonnakin, joten käännösvuosi ei jää näin vähään.

Ahkerimmat lukukuukauteni ovat olleet heinäkuu (15 kirjaa) ja lokakuu (13 kirjaa). Helmikuu oli tällä rintamalla hiljaisin kuukausi kolmella luetulla kirjalla. Tänä vuonna ei tullut yhtään nolla-kuukautta, kuten viime vuonna kävi niin, etten toukokuussa ehtinyt lukea yhtäkään kirjaa.


Alla oleva grafiikka kertoo millä vuosikymmenellä lukemani kirjat on julkaistu. Varhaisin kirja on ilmestynyt alunperin 1800-luvulla (Dickensin Saiturin joulu). 1910-luvulla ilmestyi Charlotte Perkins Gilmanin Herland (arvostelu) ja 1920-luvulla puolestaan Hope Mirrleesin Lud-in-the-Mist (arvostelu). Loput kirjat sijoittuvat viimeisten 60 vuoden janalle. Eniten on tullut luettua 2000-luvun kirjoja, joista merkittävä osa on tietenkin vuonna 2009 julkaistuja Hugo-ehdokkaita. Samanlainen piikki tulee näkymään 2010 julkaisuissa ensi vuonna, jos päätän lukea kaikki Hugo-ehdokkaat, sen lisäksi, että siihen kertyy myös vuoden 2011 uutuudet.

Mutta itse kirjat ovat tietenkin numeroita tärkeämpiä, ja monta erinomaista kirjaa on tänäkin vuonna vastaan tullut. Olen kuitenkin muuttunut kriittisemmäksi vuosien mittaan, ja yhä vähemmän löytyy niitä teoksia, jotka todella salpaavat hengen. Voin kuitenkin onnekseni sanoa, että yksi teos teki niin; Paolo Bacigalupin Pump Six and Other Stories -novellikokoelma (arvostelu).

Nämä erityismaininnan saavat kirjat eivät ole virheettömiä, eivätkä ehkä miellyttävimpiä, hauskoimpia, helpoimpia tms. lukukokemuksia. Ne ovat kirjoja, joissa on "se jokin" -erityispiirre, ne jättivät vaikutuksen.

Kirsten Imani Kasain Ice Song (arvostelu) ja Hope Mirrleesin Lud-in-the-Mist (arvostelu)

Michael Moorcockin Katso ihmistä! (arvostelu) ja Ian Tregillisin Bitter Seeds (arvostelu)

Vuoden erityiskiitos seuraavista käännöksistä Kirjavalle ja Likelle:

Patrick Rothfussin Tuulen nimi (arvostelu) ja Steph Swainstonin Kuolemattomien kaarti (arvostelu)

Arvostelin blogissani tänä vuonna 98 kirjaa. En listaa kaikkia arvostelujani, vaan ne löytyvät helpoimmin sivupalkin Vuonna 2010 arvioidut kirjat -kategorian kautta. Kiitos kaikille teille tuhansille (hiljaisillekin) blogivierailijoilleni, toivottavasti olette mukana ensi vuonnakin.

HYVÄÄ UUTTA VUOTTA!