Ilmoitus Hugo-äänestyskelpoisuudesta tuli. Viimevuotiseen sählinkiin nähden tehokas avaus tälle Hugo-vuodelle. Sitä pitäisi sitten varmaankin ryhtyä pohtimaan mitä kirjoja, novelleja, elokuvia ym. sitä onkaan lukenut ja nähnyt ja mitkä ovat vaikuttaneet. Joka vuosi, vaikka lukisi kuinka 100+ kirjaa, on olo, ettei ole lukenut tarpeeksi. Niin nytkin. Mutta näillä avuilla on mentävä ja hieman tässä on vielä aikaa tutustua nimeämisarvoisiin teoksiin, kun kustannusyhtiöt listaavat kelpoisiaan julkaisuja ja lyhyempiä/pidempiä listoja genren lukijoilta alkaa ilmestyä.

Hugo-palkinnot jaetaan tänä vuonna elokuussa Worldconissa (17. - 21.8.) Yhdysvalloissa. Tapahtuman nimi on Renovation. Ensimmäisen kierroksen nimeämisille on aikaa 26.3.2011 saakka ja Hugojen lisäksi nimetään myös entiseen tapaan John W. Campbell -ehdokkaat.

Cheryl Morgan on blogissaan herätellyt keskustelua pitäisikö nuorille suunnatuille kirjoille olla oma kategoriansa Hugo-palkinnoissa. Sen puolesta puhuu mm. se, että myös Young adult -kirjat saisivat enemmän arvostusta ja nuoret oppisivat lukemaan laadukkaita teoksia. Toisaalta moni on kyseenalaistanut sen, onko Hugo-palkittu YA-kirja todellakin nuorten valinta, vai meidän vanhojen köpöjen äänestämä teos. Keskustelu varmaankin jatkuu vilkkaana vielä pitkään.

Myös The David Gemmell Legend -palkinnon äänestys on alkanut. Palkinto jaetaan perinteiselle ja eeppiselle englanninkieliselle fantasiakirjalle, joka on julkaistu ensimmäisen kerran vuonna 2010. Pitkälista ehdokkaista on nähtävillä täällä. Morningstar ja Ravenheart-palkintojen äänestykset avautuvat myöhemmin. Äänestysaikaa on maaliskuun loppuun saakka. Taitaapa jäädä aika vähiin minun tutustumiseni näihin ehdokkaisiin tänä vuonna.